A tökéletes karácsonyi ajándék: kulináris úti célok a fehér karácsonyhoz Európában

A karácsonyi utazás tökéletes alkalom arra, hogy szavakkal, tettekkel és cselekedetekkel fejezd ki a szeretetet. Emlékezetes, különleges utazást tervezhetsz, amely megmutatja, mennyire törődsz velük.

Mindannyian szeretnénk egy kicsit különlegesebbé tenni a karácsonyi ünnepeket.

Mi lenne, ha mindenkinek megadhatnád azt, amire igazán vágyik, anélkül, hogy kérnie kellene?

Képzelj el egy olyan karácsonyi utazást, amely különbözik a többitől. Egy olyan utazást, ahol minőségi időt tölthetsz a családoddal, de ahol magadra is szánhatsz egy kis időt. Ahol élvezheti az ünnepi időszakot és másképp ünnepelheted a karácsonyt.

 

Európa legnépszerűbb karácsonyi vásárai

Mi lehetne jobb módja az ünnepi hangulatnak, mint Európában karácsonyozni?

Sok családban a karácsonyi ünnepeket rokonoknál vagy barátoknál töltik, és az egész család feladata az ünnepi lakoma elkészítése.

Ez stresszhez és kimerültséghez vezethet… Sőt, szinte biztos, hogy odajuttat. Ha pedig Te ideges vagy, azt a közvetlen környezeted is megérzi…

Az én elképzelésem a karácsonyi utazásról az, hogy a családommal együtt utazzunk el oda, ahol valóban a fehér karácsonyt élvezhetjük, és stressz nélkül ünnepeljük együtt a karácsonyt. Senkinek nem kell ünnepi lakomát készíteni, végre mindenkit kiszolgálnak. Felejthetetlen élményt nyújt az egész családnak.

Egy családi karácsonyi utazás könnyű módja annak, hogy mindenki összejöjjön.

A családi kirándulás megtervezése trükkös lehet, de nem kell annak lennie! Némi előrelátással és tervezéssel családja újra felfedezheti, mi a fontos ebben az ünnepi szezonban, miközben megtapasztalják a közös utazás örömeit.

Európa egyedülálló karácsonyi élményt kínál a karácsonyi piacok változatos kínálatával. A kontinens a hagyományos ételektől a modern fúziós ételekig mindent kínál.

A legnépszerűbb európai karácsonyi vásárok, amelyet érdemes felfedezni:

1. Budapest – Adventi ünnep a Bazilikában

Az Adventi Ünnep a Bazilikában ismét megrendezésre kerül, s immár második alkalommal Európa legjobb karácsonyi vására vár Téged! 

Szeretetben, biztonságban – ezzel a szlogennel nyitja meg kapuit az Adventi Ünnep a Bazilikánál, Budapest legszebb karácsonyi vására. Több mint 100 kézműves és gasztronómiai árus kínálja portékáit, utóbbiak a népszerű vásári ételek mellett számos, csak itt kapható finomsággal.

Különösen érdemes megnézni a mindenféle kézműves termékeket kínáló standokat: a kézzel készített gyertyáktól a házi lekvárokon át a természetes anyagokból kézzel szőtt kalapokig és sálakig. A sült gesztenye, a forralt bor és a grillkolbász illata senkit sem hagy hidegen!

Nyitvatartási időpontok: 2022. november 19-tól 2023. január 1-jéig.

Weboldal: https://adventbazilika.hu/hu

2. Basel – Svájc

A bázeli karácsonyi vásár Európa egyik legszebb úti célja, amelyet minden évben meg kell látogatnod, szerintem. Ez egy autentikus, egyedi hangulatú piac, amelyet Európa egyik kedvenc piacának választottak. A jól megőrzött óváros meleg karácsonyi fényben ragyog, és számos üzlet és homlokzat aranylóan csillog. Körülbelül száz magas fenyőfa szegélyezi az utcákat, és fényesen kivilágított őrszemekként mutatják az utat a látogatóknak.

A bázeli karácsonyi vásár a Barfüsserplatzon és a Münsterplatzon – Bázel egyik legszebb terén – található. A Münsterplatzon egy pompás karácsonyfa áll, amelynek díszei a jól ismert díszítőművész, Johann Wanner munkái. Ne hagyja ki, hogy megnézze karácsonyfájukat, Európa legszebb karácsonyfái közé sorolta.

Nyitva tartási időpontok: November 24-től 2022. december 23-ig.

Weboldal: https://www.bs.ch/en/Portrait/events/markets-in-basel/basler-christmas-market.html

3. Metz, Franciaország

Már 10 éve szerepel Európa legjobb karácsonyi vásárai között, és sokan Franciaország legszebb karácsonyi vásárának tartják. A Made in Moselle, Metz egyedülálló tevékenységekkel, mint például a „lámpás útvonal”, az óriáskerék és a helyi termékeket kínáló számos faház, a Made in Moselle, Metz valóban egyedülálló. Az úti cél nemcsak az Európa legszebb karácsonyi piacait kereső utazókat vonzza, hanem alkotókat, tervezőket (például Philippe Starck), innovatív koncepciójú szállodákat, start-upokat, művészeket, trendi vállalkozásokat is.

Hagyja, hogy a kivilágítás elűzze a sötét téli napokat, és élvezze az olyan hagyományos élvezeteket, mint a körhinta vagy egy séta a Moselle megye által kínált varázslatos „Sentiers des Lanternes”-ben.

Nyitvatartási időpontok: november 18-tól 2022. december 24-ig.

Weboldal: https://www.tourisme-metz.com/en/discover-metz-metropole/christmas-inspirations

+1 Karácsony Ausztriában

A karácsony varázslatos időszak Ausztriában, ahol az ünnepi piacok az egész országot bejárják. A főváros, Bécs legszebb terei varázslatos karácsonyi vásárokká alakulnak át. A város legnagyobb piaca a Rathausplatzon található, ahol a fából készült bódék tele vannak helyi finomságokkal, például a karácsonyi péksütemények és a forró puncs illata karácsony előtti hangulatot teremt.

Nyitva tartás: november 10-től 2022. december 26-ig

Egy másik hagyományos karácsonyi vásár a bécsi Schönbrunni kastélyban és kertben zajlik. A palota parkja minden évben téli csodavilággá változik, ahol több mint 200 standon árulnak ünnepi ételeket és hagyományos kézműves termékeket.

Még több karácsonyi vásár Bécsben: https://www.vienna.at/die-weihnachtsmaerkte-in-wien-2022-im-ueberblick/7727020

Kulináris hagyományok karácsonykor

Ez az ideális módja annak, hogy együtt töltsd az időt és élvezd a finom ételeket. Akár hagyományos karácsonyi élményre, akár valami modernebbre vágysz, Európa-szerte számos olyan úti cél van, amely az évnek ebben az időszakában valami különlegeset kínál.

Nemcsak azért nagyszerű ötlet, mert mindenki együtt fogyaszthatja el ugyanazt az ételt, hanem remek módja annak is, hogy megismertesd családod a különböző kultúrákkal és hagyományokkal.

Portugália: Bacalhau, polip és Bolo Rei.

Portugália a kulináris hagyományai miatt került reflektorfénybe, és nem véletlenül. A híres Bacalhau-tól (sózott tőkehal) a polipig és a Bolo Rei-ig, egy portugál karácsonyi vacsorán királyi bánásmódban lesz részed. Az étkezés csúcspontja a Bolo Rei vagy „királyi torta” lesz, amelyet minden portugál karácsonyi vacsora végén szolgálnak fel. Ez a torta tökéletes azok számára, akik egy kiadós étkezés után valami édeset szeretnének, de biztos, hogy nem fogyókúrázóknak való!

Bolo Rei – Kitályi Torta – Portugál karácsonyi hagyomány

Spanyolország: Pavo Trufado, homár és mandarin

Ha jól szeretnéd kezdeni az ünnepeket, próbáld ki a Pavo Trufado-t, egy hagyományos spanyol ételt, amely szarvasgombával töltött pulykából készül. Amellett, hogy finom, lenyűgöző asztaldíszként is szolgál az ünnepi asztalra.

Ha befejezted az első fogást, miért ne térhetnél át a homárra? A homár nagyon elterjedt Spanyolországban, és a karácsony esti vacsorákon gyakran szolgálják fel. Valamilyen sült elengedhetetlen – általában bárány vagy szopós malac -, és a legtöbb családban leves is van, általában halászlé.

Az egyéb tengeri herkentyűk, például a kagyló és az osztriga mellett a spanyolok imádják a sonkát és a pástétomot. Szintén szeretik a mandarint (mandarin), a nueces-t (dió) és a datiles-t (datolya). A spanyol kultúrában nagyon fontos a jó étkezés karácsonykor, mert ez a nagylelkűséget és a szerencsét jelképezi a következő évre!

Spanyol karácsonyi vacsora

Franciaország: Foie Gras, Chapon és Bűche de Noël

A franciák apéritif-tel kezdenek, ami azt jelenti, hogy pezsgőt vagy más habzóbort (Vouvray, Saumur, Touraine) isznak, miközben megkóstolnak néhány amuse-bouches-t (előétel falatokat).

Amuse bouches – előétel falatkák – Kacsa saláta uborkával pl.

A főétel hagyományosan egy húsétel, amelyet általában sütnek. A franciák vagy kappant vagy pulykát választanak – ezt finom gesztenyével töltik, és gombával és némi zöldséggel tálalják.

Olaszország: Tészta, tőkehal vagy angolna és Panettone

Tészta természetesen! Meglepetés nélkül, az olasz primo általában egyfajta leves, amely tésztából (általában töltött tésztából, például tortelliniből) készült, és kappan levesben főtt. 

A secondo régiónként nagyon eltérő. Észak-Olaszországban a secondi (a hagyományos étkezés főfogása) általában baromfi, például csirke vagy pulyka, és gyakran olyan szószokkal tálalják, mint a mostarda.

Dél-Olaszországban ehelyett a sült capitone angolnát eszik, ami karácsony estéjére jellemző, mert ez a hagyományos böjti nap.

Sült capitone angolna – dél-olaszországi karácsonyi étel

A miséről hazafelé jövet felvidíthatod magad egy csésze forró csokoládéval és Panettone-val – az olasz karácsonyi süteménnyel. Ó, igen, részt kell venned a misén!

Panettone – olasz karácsonyi desszert

Fehér karácsony Európában

Közeleg a karácsony, és az egész család együtt lesz. De hol?

Sok családban hagyomány, hogy a karácsonyt a hazájukban töltik. De nem mindenki szeretné a saját házában tölteni az ünnepeket. Egy kulináris karácsonyi utazás tökéletes módja annak, hogy együtt töltsétek és élvezzétek a pihentető ünnepeket.

A kulináris utazás lényege, hogy mindenki stressz nélkül ünnepelheti együtt a karácsonyt. Senkinek nem kell ünnepi lakomát készíteni, végre mindenki ki van szolgálva!

Ha olyan vagy, mint én, akkor szeretsz a családoddal együtt utazni és együtt tölteni az időt. Egy kulináris karácsonyi utazás tökéletes erre a célra!

Hogy segítsek ebben a stresszes helyzetben, kiválasztottam 7 úti célt, amelyek ideálisak egy fehér karácsonyra Európában:

Salzburg- Ausztria, Prága- Cseh Köztársaság, St. Moritz- Svájc, Tromso- Norvégia, Bécs- Ausztria, Aix-en-Provence- Franciaország, Edinburgh- Skócia

Azért választottam ezeket a városokat, mert ötvözik a két világ legjobb tulajdonságait: közel vannak az otthonunkhoz, de elég messze ahhoz, hogy úgy érezzük, mintha nyaralnánk. Mindegyikük valami mást kínál: a síeléstől a snowboardozáson át a korcsolyázásig, a múzeumoktól és koncertektől a vásárlásig és a gyönyörű építészetig. Mindegyik úti cél elérhető távolságban van egymástól, így egy utazás során akár több helyre is ellátogathatsz!

Ezek a helyek tökéletes ajándékot jelentenek szeretteidnek karácsonykor!

Íme néhány tipp a karácsonyi utazás megtervezéséhez

1) Döntsd el, hogy melyik országba utazol

Ha Európában szeretnéd tölteni az ünnepeket, számos lehetőség közül választhatsz. Egyes országok híresebbek a karácsonyi hagyományaikról, mint mások, ezért érdemes lehet utánajárni ennek, mielőtt foglalsz. 2 lehetőséged van: vagy végezz némi kutatást, és szűkítsd le a lehetséges országok listáját, mielőtt repülőjegyet vagy szállást foglalnál, vagy pedig szervezd ki nekem ezt a feladatot, szívesen segítek benne.

2) Válaszd ki a szállás típusát és az időpontokat

Attól függően, hogy hová utazol, és hány napot töltesz ott, el kell döntened, hogy mennyi pénzt szeretnél költeni éjszakánként a szállásra. A szállások karácsony táján általában gyorsan betelnek, ezért érdemes időben foglalnod, hogy olyan helyet találj, amely megfelel a költségvetésednek és a preferenciáidnak. Ebben is a segítségedre lehetek.

3) Válaszd ki a közlekedési módot (repülő vagy autóbérlés).

Ha repülővel utazol, hasonlítsd össze a különböző légitársaságok által kínált díjakat. A repülőjegyek árai magasak az évnek ebben az időszakában, ezért érdemes lehet korán lefoglalni őket. Mindenképp vedd figyelembe az esetleges további költségeket, például a feladott poggyász díját vagy a reptéri illetéket is. Ha szeretnéd elkerülni a reptéri sorban állást, érdemes megnézni az interneten elérhető különböző szolgáltatásokat. A repülés gyorsabb és kényelmesebb, de drágább is, mint az autózás.

Ha autóval szeretnél utazni, mindenképp tervezz előre, és bérelj autót.

Mi általában autót bérlünk, mivel kutyával utazunk. Itt is lesznek további költségeid, amiket figyelembe kell venned: parkolási díjak, üzemanyag költség, autópálya díjak. Előnye, hogy ott állunk meg, ahol akarunk, és nem vagyunk menetrendekhez kötve. Így a saját tempónkban fedezhetjük fel az egyes úti célokat, és nem kell aggódnunk a reptéri átszállások miatt, vagy a leszállás utáni poggyászvárakozás miatt!

Szólj bátran, ha érdekel ez a fajta utazási útvonal, segítek a tervezésben 🙂

4) Tervezd meg a személyenkénti és éjszakánkénti költségvetést.

Győződj meg róla, hogy minden költséget megterveztél – ez segít a költségvetésen belül maradni, és elkerülni a meglepetéseket. Tervezz előre taxira, ételre, italra és szuvenírekre; ha szükséges, kérj Tőlem segítséget!

5) Milyen tevékenységeket szeretnél csinálni?

Az úti célnak tükröznie kell mindazok érdeklődési körét, akik részt vesznek ezen az utazáson. Minél több lehetőség van, annál jobb!

Szeretne síelni az Alpokban? Vagy talán a szentestét a Bazilikában töltenéd Bécsben, ahol magyar nyelven tartják az éjféli misét? Szeretnél egy hangulatos karácsonyi bódénál ülni és forralt bort kortyolgatni? Esetleg szánkózni a hóban? Ha kalandvágyóbbnak érzed magad, próbáld ki a hócipőzést Norvégia, hófödte hegyei között, vagy szánkózz le a svájci lejtőkön. 

Bármi is legyen a kedvenced, rengeteg módja van annak, hogy együtt töltsd szeretteiddel ezt a varázslatos időt! Ha pedig egy ilyen utazáson gondolkodsz, szívesen segítek Neked.

A tökéletes ajándék annak, akinek mindene megvan

Fejezd be az évet egy nagyszerű emlékkel. Akár egy új és izgalmas helyre utazol, akár egy olyan városba látogatsz el, amelyet már szeret, ne feledd, miért olyan fontos az utazás (különösen a zsúfolt ünnepi időszakban). Nincs jobb módja annak, hogy elfelejtsd a gondjaidat és elgondolkodj az életeden, mint egy új helyen időt tölteni. És ha mindezt azokkal teheted, akiket a legjobban szeretsz, annál jobb.

Mindenesetre: ha segítségre van szükséged a tervezésben, vedd fel velem a kapcsolatot! Szívesen segítek olyan ajándékot készíteni, ami garantáltan emlékezetes lesz.

Teljes neved*
Email*
Telefon
Üzenet

0 of 350

Küldés


Olvasási idő 8 perc

What's your reaction?
>