Tervezz tudatosan utazást Európában – minden, amit az úti okmányokról tudnod kell

Olvasási idő 4 perc

Minden, amit az úti okmányok-ról tudnod kell: a legtöbb országba érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges. Elmondom, hogy milyen alapkövetelményeket kell teljesítened az Európába történő utazáshoz, hogy tudatosan (előre felkészülten) megtervezhesd az utazásod.

Mikor van szükséged útlevélre?

Az Európai Unión (EU) belül a legtöbb európai országban való szabad utazáshoz nincs szükség útlevélre. Van azonban néhány kivétel: Néhány országban útlevél szükséges az országba való belépéshez vagy az ország elhagyásához. Rövid, 90 napnál rövidebb tartózkodás esetén útlevél nélkül is utazhatsz Európában. Minden attól függ, hogy a kontinensen honnan érkezel, illetve hová utazol.

Ahhoz, hogy jobban megértsd a szabályozást, először is három egységet kell megkülönböztetni:

Európa egy kontinens, amely mintegy 50 országból áll, beleértve az Európai Unió 27 tagországát és a schengeni térség 26 tagországát.

Európai Unió egy nemzetek feletti politikai és gazdasági szervezet, saját intézményekkel (például az Európai Parlamenttel). Alapja az egységes piac, amely a tagállamok közötti szabad mozgás négy szabadságát garantálja, beleértve a személyek szabad mozgását is. Az Európai Unió 27 tagállamból áll:

– Németország
– Ausztria
– Belgium
– Bulgária (jelenleg csatlakozik a schengeni térséghez)
– Ciprus (Schengenen kívül)
– Horvátország (jelenleg csatlakozik a schengeni térséghez)
– Dánia
– Spanyolország
– Észtország
– Finnország
– Franciaország
– Görögország
– Magyarország
– Írország (Schengenen kívül)
– Olaszország
– Litvánia
– Lettország
– Luxemburg
– Málta
– Hollandia
– Lengyelország
– Portugália
– Csehország
– Románia (jelenleg csatlakozik a schengeni térséghez)
– Szlovákia
– Szlovénia
– Svédország.

Schengeni térség a személyek szabad mozgásának zónája, ami azt jelenti, hogy a belső határokon nincs rendszeres személyazonossági ellenőrzés. A 27 uniós tagállamból 22-t és 4 társult államot foglal magában:
– Németország
– Ausztria
– Belgium
– Dánia
– Spanyolország
– Észtország
– Finnország
– Franciaország
– Görögország
– Magyarország
– Izland (nem EU)
– Olaszország
– Lettország
– Liechtenstein (nem EU)
– Litvánia
– Luxemburg
– Málta
– Norvégia (nem EU)
– Hollandia
– Lengyelország
– Portugália
– Cseh Köztársaság
– Szlovákia
– Szlovénia
– Svédország
– Svájc (nem EU)

A nem schengenitérség magában foglalja: Bulgária, Ciprus, Írország, Románia.

Útlevélre van szükséged az európai utazáshoz, ha…

Te nem az Európai Unió vagy a schengeni térség valamely tagállamának állampolgára vagy, de úti célod az Európai Unió vagy a schengeni térség valamely tagállama, akkor az oda történő utazáshoz útlevélre van szükséged.

A schengeni térség valamely tagországába való megérkezéskor repülőn vagy vonaton fel kell mutatni a 10 évnél nem régebben kiállított, érvényes útlevelet, amely a tervezett kiutazás dátumától számított legalább 3 hónapig érvényes.

Szeretnél a schengeni térségbe utazni fizetett munka és/vagy 90 napnál hosszabb tartózkodás céljából ?

Ha igen, akkor közvetlenül a meglátogatni kívánt országból kell munkavállalási vízumot vagy hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumot (D típus) igényelned.

Útlevélre is szüksége van az európai utazáshoz, ha…

Te az Európai Unió állampolgára vagy, vagy a schengeni térségben élsz, nem kell útlevelet bemutatnod, ha az európai kontinens olyan országaiba utazol, amelyek tagjai az Európai Uniónak vagy a schengeni térségnek. Ha azonban az úti célod a kontinens olyan országa, amely nem tagja az EU-nak vagy a schengeni övezetnek, akkor erősen ajánlott, hogy a látogatás során mindig legyen nálad útlevél.

Még ha a schengeni térségen belüli határellenőrzéshez nincs is szükséged útlevélre, akkor is nagyon ajánlott, hogy mindig vigyél magaddal útlevelet vagy személyi igazolványt, hogy szükség esetén igazolni tudd személyazonosságod!

Jó ha tudod! A jogosítvány, a postai, bank- vagy adókártya nem fogadható el érvényes úti okmányként vagy személyazonossági igazolásként!

Meddig kell érvényesnek lennie az útlevelemnek?

Általánosságban elmondható, hogy az útlevélnek legalább három hónapig érvényesnek kell lennie a kiutazás dátumán túl. Ez azonban a legtöbb európai ország által meghatározott minimumkövetelmény.

Arról, hogy mennyi ideig kell érvényesnek lennie az útlevelének, az adott ország illetékes konzulátusának vagy nagykövetségének honlapján tájékozódhatsz, ahová utazni szándékozol.

Sok ország azonban hat hónapos vagy annál hosszabb érvényességet ír elő. Ha az útleveled hamarosan lejár, újítsd meg, mielőtt elutazol, hogy ne legyen gond, amikor odaérsz.

Útlevél megújítása

Ha lejárt az útleveled, személyesen vagy online megújíthatod azt az ország valamelyik járási hivatalában vagy okmányirodájában. Útleveled pótlását online is igényelheted a Belügyminisztérium weboldalán. A szolgáltatás igénybevételéhez először regisztrálnod kell az Ügyfélkapun.

Normál esetben az útlevél általában 20 napon belül elkészül. A határidő a kérelem kézhezvételét követő napon kezdődik. A kérelem benyújtásakor kérhetsz SMS-ben vagy e-mailben értesítést az elkészült útlevél postára adásának időpontjáról és várható érkezési dátumáról.

Az új útleveled igényléséhez az alábbi dokumentumokra lesz szükséged:

  • személyazonosító okmány: személyi igazolvány, kártya formátumú jogosítvány
  • lakcímkártya
  • az előző, még érvényes útleveled. Ha a le nem járt érvényességű útleveledet nem tudod bemutatni, akkor nyilatkoznod kell róla, hogy mi történt vele. Ha ellopták vagy eltűnt, akkor be kell mutatnod a rendőrség által kiadott igazolást arról, hogy bejelentetted a dokumentum eltűnését.

A fényképet a helyszínen készítik el és ujjlenyomatot is vesznek tőled.

Ha külföldön tartózkodsz, és új útlevélre van szükséged, akkor fordulj a helyi vagy a legközelebbi magyar külképviselethez. Érdemes előre időpontot egyeztetned, hogy elkerüld a felesleges utazásokat és időt takaríts meg. A konzulátuson igazolnod kell magad, leveszik az ujjlenyomatod és fényképet készítenek rólad, majd az adatokat Magyarországra küldik, ahol elkészítik az új útleveled. A kész útleveledet diplomáciai postával visszaküldik a külképviseletre, ahol átveheted, vagy kérheted, hogy postázzák el neked. Ez a folyamat 4-5 hetet vesz igénybe attól függően, hogy a világ mely részén tartózkodsz – a díjakkal kapcsolatos további részletekről a konzulátuson tájékozódhatsz.

Két nagy típusát különböztetjük meg az útleveleknek a magán és a hivatalos útleveleket. A magánútlevél lehet állandó, vagy ideiglenes. Az ideiglenes útlevél csak egyszer használható, általában hazautazásra, ha az állandó útlevéllel külföldön történik valami. Az állandó útlevél 1, 5 vagy 10 évig lehet érvényes. Az 1 éves változat nem tartalmaz ujjlenyomatot, a másik két változat viszont igen.

Van néhány olyan eset, amikor nem kell fizetned az útlevél kiállításáért:

  • ha az előző útleveled gyártásába valamilyen hiba csúszott, ezért újra meg kell azt igényelned,
  • ha az ellopott útleveledet szeretnéd pótolni. Fontos tudnod, hogy az okmány pótlását kizárólag online kérvényezheted,
  • ha betöltötted a 65. életéved.

Hová utazhatok személyi igazolvánnyal?

Csak személyi igazolvánnyal is utazhatsz Európában, ha olyan ország állampolgára vagy, amely az EU-hoz vagy a schengeni térséghez tartozik (lásd a fenti listát), és úti célod szintén e két régió valamelyikében található.

Ha ez a két feltétel teljesül, útlevél nélkül is utazhatsz Európában – akár repülővel is. Az állampolgárság igazolására azonban személyi igazolványra lesz szükséged.

PRO Tipp:

Az európai egészségbiztosítási kártya

Ne felejtse el legalább 2 héttel az indulás előtt igényelni az európai egészségbiztosítási kártyát. Ez a kártya megóv Téged a magas orvosi számláktól, ha az EU bármelyik tagállamába, Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába vagy Svájcba látogatsz.

Utazz biztonságosan, és győződj meg róla, hogy úti okmányaid rendben vannak. Ha bármilyen kérdésed van az európai utazással kapcsolatban, kérlek, lépj kapcsolatba velem.

What's your reaction?
>