Az 5 legjobb európai ország a Halloween-ünnepek eltöltésére

Halloween hagyományok Európában: Gondolkoztál már azon, hogy más európai országokban hogyan ünneplik a Halloweent? Milyen hagyományos receptjeik vannak erre az ünnepre?

Ebben a cikkben leíróm, hogy Európa mindenszentek estéjét milyen különböző módon ünneplik az emberek. Talán még a saját halloweeni parti terveidhez is adnak némi inspirációt!

A halloweent Európa számos részén különböző hagyományokkal ünneplik, ezért íme egy útmutató a legjobb európai halloweeni úti célokról.

 

Halloween Írországban

Írországból származik a Halloween. Ha Írországba tervezel látogatást, érdemes lehet tájékozódnod az ünnep ír eredetéről.

Az írek évezredek óta ünneplik a Halloweent, hiszen a druidák Samhain napján máglyákat gyújtottak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Hittek abban, hogy a halottak az évnek ebben az időszakában köztünk járhatnak, és rituálékat végeztek, hogy megbékítsék őket – ételt ajánlottak fel egyfajta békeáldozatként.

Ezeket a hagyományokat ma is követik Írország-szerte.

Vidéken az emberek máglyát gyújtanak, jelmezbe öltöznek, és a Halloween alkalmából házról házra járva édességet kérnek. Ezután a gyerekek gyakran részt vesznek a szomszédok vagy barátok házában rendezett partin.

Sok játékot játszanak a partikon, például a „csattogó alma” játékot, ahol egy almát egy ajtókerethez vagy fához kötnek, és a játékosok megpróbálják megharapni, miközben fejjel lefelé lógnak. A szülők gyakran szerveznek kincsvadászatot, ahol édességet vagy süteményt használnak nyereményként.Írországban egy olyan kártyajátékot játszanak, amelyben a játékosok képpel lefelé az asztalra teszik a kártyáikat, amelyek alá egy édességet vagy érmét rejtenek.

Kulináris Halloween hagyományok Írországban

Ha Halloween alkalmából írországi utazást tervezel, ne felejtsd el megkóstolni a hagyományos ír ételeket – egyedülálló varázsukról ismertek.

A Barmbrack (más néven pöttyös kenyér vagy gyümölcskenyér) egy ír édesség, amelyet különféle szárított gyümölcsökből, diófélékből és fűszerekből készítenek. Hagyományosan a Halloween előtti otthonokban szolgálják fel.

Írországban hagyomány, hogy a tortát felszeletelik, és a család minden tagjának adnak egy adagot. De legyünk óvatosak, amikor élvezzük ezt a finomságot: A sütemény csomagolása olyan bűbájokat tartalmaz, amelyek megjósolják a jövődet.

A gyűrű megtalálása azt jelenti, hogy a románc küszöbön áll. Ha valamilyen formában pénzre bukkanunk, az azt jelzi, hogy virágzó év áll előttünk, míg ha egy régi rongyot találunk, az azt jelenti, hogy pénzügyi problémák várnak ránk. Ha viszont egy gyűszűre bukkansz… nos, akkor nincs remény a házasságra!

A colcannon egy hagyományos ír étel, amely apróra vágott káposztával vagy kelkáposztával kevert burgonyapüréből készül, és világszerte népszerűvé vált. Hidegen vagy melegen is tálalható, de mindenképpen remek módja annak, hogy ünnepi hangulatba kerüljünk.

A régi időkben a barmbrackhoz hasonlóan a colcannont is bájitallal keverték. A talált bűbájokat az eljövendő dolgok előjelének tekintették. Egy gomb azt jelentette, hogy az ember agglegény marad, egy gyűszű pedig azt, hogy a következő évben vénlány marad. Egy gyűrű azt jelentette, hogy megnősülsz, egy érme pedig azt, hogy gazdag leszel.

Halloween az Egyesült Királyságban

Mi lehetne jobb módja a szezon megünneplésének, mint ellátogatni egy olyan országba, ahol a Halloween-t ilyen egyedi és kreatív módon ünneplik?

Ha hátborzongató élményt szeretnél, Halloween idején túrát tehetsz a London Dungeonban. Ha a bulizás a kedvenced, Londonban rengeteg kísérteties pub közül választhatsz.

És ha november 5-én még mindig Angliában tartózkodsz, ne felejtsd el, hogy ezt a napot a Máglya éjszakájának is nevezik – a Guy Fawkes által I. Jakab király ellen elkövetett merénylet meghiúsításának ünnepe.

Kulináris Halloween hagyományok Egyesült Királyságban

Most megnézzük, milyen hagyományos ételeket fogyasztanak halloweenkor Angliában. Az egyik ilyen hagyomány a Mash O’ Nine Sorts (nevét a kilencféle zöldségről kapta).

A léleksütemény (Soul Cakes) Angliában hagyományos étel, amelyet halloweenkor fogyasztanak. A halál és az újjászületés szimbóluma, és hagyományosan a halottak megbékítésére készültek.

A léleksütemények eredetét illetően eltérőek a magyarázatok. Egyesek szerint a máglyán sütöttek egy süteményt, és ez egy sorsolás volt: ha az elégetett süteményt választod, te leszel az emberáldozat, hogy a következő évben jó termést biztosítson. Vagy lélekfáklyákat dobálhattak egy területre, hogy megnyugtassák az állati alakban vándorlásra kárhoztatott gonosz szellemeket.

Bármilyen eredetűek is legyenek, ezek a finomságok biztosan minden ízlést kielégítenek Halloween éjszakáján!

Halloween Skóciában

Edinburgh, Skócia fővárosa és az ország kulturális központja, virágzó halloween-jelenettel rendelkezik. Számos vezetett túrát tartanak a hátborzongató látnivalókhoz szerte a városban.

Ha a halloweeni dekorációs játékodat egy fokkal feljebb szeretnéd vinni, miért ne próbálnád ki ezeket az egyedi skót halloweeni hagyományokat?

Íme 3 skót halloweeni hagyomány, amelyekről talán még nem is tudtál:

1)      Neep lámpások

A múltban a közösségek hatalmas máglyákat gyújtottak, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket. A skót hagyományoknak megfelelően ijesztő arcokat faragtak a neepsbe (répána), hogy lámpásokat készítsenek (neep lampionok), amelyek elijesztik a lidérceket a boszorkányos órákban. Az amerikai hatásnak köszönhetően Skóciában ma már a sütőtök is ugyanolyan elterjedt a lámpások készítéséhez, mint a répa – és sokkal könnyebb is faragni.

2) Ragacsos pogácsák

Ezek a finom kis pogácsák lisztből és cukorból készülnek, és a biztonság kedvéért egy kis vajat is beledobnak. Szirupba (melaszba) vannak bevonva, amitől az ujjaidhoz és a fogaidhoz is ragadnak! A játék lényege, hogy minden egyes sziruppal bevont pogácsából harapj egyet, amely a feletted lógó zsinóron lóg, és aki először eszi meg az összes ragacsos finomságot, az nyer!

Manapság ezt a játékot általában gyűrűs fánkokkal játsszák, pusztán azért, mert azokat könnyebb madzaggal összekötni, és sokkal kevesebb rendetlenséget okoznak!

3) Dióégetés

Szeretnéd megtudni, hogy Te és a párod boldogan éltek-e, amíg meg nem haltok? Egy halloweeni hagyomány, amely egykor a frissen eljegyzett párok körében elterjedt volt, úgy szólt, hogy mindenki egy-egy diót tesz a tűzbe. Ha a dió csendben elégett, akkor a frigy boldog lesz. Ha azonban sziszegnek és ropognak, akkor viharos jövő áll előttük.

Ha azon gondolkozol, hogy ezzel a trükkel teszteled a kapcsolatodat, valószínűleg jobb, ha békén hagyod a diót! A dióégetés egyike a számos halloweeni hagyománynak, amelyet Skóciában még ma is gyakorolnak.

Kulináris Halloween hagyományok Skóciában

A halloween a kedvenc bűnös élvezetek ideje – és a skótok sem különböznek ettől.

Ha szeretnél Halloween hangulatba kerülni, de nem tudod, hol kezdd, akkor érdemes inspirálódnod az ország étkezési hagyományaiból.

Az egyik ilyen hagyományos étel? A kolbászos tekercs (Sausage Rolls)! Valójában az 1735-ös boszorkánytörvény tiltotta a sertéshús vagy sertésből készült finomságok fogyasztását halloweenkor, olyan okokból, amelyek máig rejtélyesek.

Amikor a tilalmat az 1950-es években hivatalosan feloldották, a kolbásztekercsek és más sertéshúsból készült sütemények az ünnep népszerű nassolnivalójává váltak – és azóta is a főszereplők közé tartoznak!

Halloween Spanyolországban

Spanyolországban remekül lehet ünnepelni a Halloweent.

A Halloween Spanyolországban háromnapos ünnep, amely a Dia de las Brujas (Boszorkányok napja) ünnepével kezdődik. A következő nap a Dia de Todos los Santos (Mindenszentek napja), és az ünnepségeket a Dia de los Muertos (a halottak napja) zárja november 2-án.

A Dia de Todos los Santoson az a szokás, hogy a családok összegyűlnek elhunyt szeretteik sírjánál virágokkal, szenteltvízzel, ételekkel és italokkal, hogy így ünnepeljék életüket és együtt töltsék az időt egymással.

Spanyolország különböző régiói különböző szokásokkal és hagyományokkal ünneplik a halloweent:

–        Az északnyugat-spanyolországi Galíciában például október 31-ét Noite los Calacus (A tökök éjszakája) néven emlegetik.

–        Zombi-felvonulás! Eközben jóval délebbre, Malaga városában és a közeli Alcalá de Henaresben is Halloween alkalmából nagyszabású zombis felvonulást tartanak az utcákon. Az ijesztően színes felvonulás résztvevői a zombik mellett boszorkányoknak, koboldoknak, vámpíroknak és más, halloweenhez kapcsolódó lényeknek is beöltöznek.

–        Fiesta de Tosantos – Ha véletlenül halloween idején látogatsz Cádizba, ne hagyjd ki az izgalmas Fiesta de Tosantos-t. Ezen a nyüzsgő eseményen utcai előadások és koncertek mellett gyümölcsökkel, zöldségekkel és egyéb termékekkel teli standok várják a látogatókat, amelyek mindegyike a közelmúlt politikai botrányainak főszereplőihez hasonlóan van feldíszítve. Ez észbontó!

Kulináris Halloween hagyományok Spanyolországban

Észak-Spanyolországban egy hagyományos tésztatekercset készítenek, amelyet Huesos de Santo (A Szent csontjai) néven emlegetnek. Marcipánnal töltött és tojássárgájával készült.

Az ünnepség egyik legjellegzetesebb hagyománya a „Queimada” nevű puncs. Galíciai aguardiente (erős szeszes ital), kávébab, cukor és citrom- vagy narancshéj keverékéből készül.

A Queimada a 11. századra nyúlik vissza, és az idők során egy bonyolult előkészítési rituálévá fejlődött, amely magában foglalja az esconxuros néven ismert varázsigék kántálását. E varázsigék elmondása elűzte a rossz szellemeket, és biztosította, hogy mindenki, aki a pohárból ivott, egész éjszaka védve legyen a gonosz szellemektől.

Az északkeleti régióban a katalánok mindenszentek ünnepét és az azt megelőző napokat a Castanyada vagy gesztenyefesztivállal ünneplik. Ennek keretében édes gesztenyés bódék bukkannak fel, ahol a látogatók számos szezonális finomságot kóstolhatnak.

Halloween Franciaországban

Franciaországban lassan magáévá válik a Halloween, de az ország legtöbb részén még mindig egyáltalán nem ünneplik, azonban a Mindenszentek napját (La Toussaint) széles körben nemzeti ünnepként ünneplik.

A La Toussaint- ra november 1-jén kerül sor. Ilyenkor a franciák hagyományosan újraegyesülnek családjukkal, hogy tiszteljék a halottak emlékét. A franciák ragaszkodnak szokásaikhoz és örökségükhöz, és büszkék rájuk, így a Halloweent háttérbe szorítja a La Toussaint.

Párizsban a halloweent elsősorban a külföldiek, a turisták és a felnőtt párizsiak ünneplik, akik szeretik az ijesztő jelmezeket és a bulizást.

Sok francia nem kedveli a Halloweent, mert úgy érzi, hogy túlságosan kommersz. Úgy vélik, hogy a Halloween túlságosan kereskedelmi jellegű, és már csak ezért is – az amerikai eredet miatt is – sokan elutasítják az ünnep megünneplését.

Ha hagyományosabb módon szeretnéd megtapasztalni az ünnepet, látogass el Limoges-ba, amely híres a Toussaint-ünnepségekről. A város egész novemberben rendezvényeket tart, amelyeken a halottakról emlékeznek meg, és tisztelegnek az elhunytak előtt.

Kulináris Halloween hagyományok Franciaországban

A halloween a kísérteties hagyományok megünneplésének és a különleges halloweeni receptek kreatív elkészítésének szórakoztató időszaka. Rengeteg ijesztő francia helyet lehet meglátogatni halloweenkor, és a franciák sajátos módon ünneplik ezt az ünnepet.

A korzikaiak hagyományosan az ablakpárkányokon hagyják a gesztenyét (châtaignes). A gesztenyét ősszel szedik le, és sütve vagy lisztté őrölve fogyasztják – kenyér, zabkása, sütemények és péksütemények készítéséhez használják.

A halottak kenyere („Pain des Morts”) egy hagyományos korzikai specialitás, amelyet mazsolával és dióval készítenek, és mindenszentek estéjén a piacokon és a pékségekben árulnak.

Forrás: https://www.corsenetinfos.corsica/A-table-le-pain-des-morts-avec-La-petite-cuisine-de-Marie

Franciaországban azt szeretem, hogy az étkezési hagyományok egész évben kapcsolódnak az ünnepekhez. Ez egy szép módja annak, hogy a helyi kultúrát az ételeken keresztül ünnepeljük.

Miután elolvastad ezt az útmutatót, tudni fogod, hogyan ünnepelheted a Halloweent öt európai országban. Tudni fogod, mit egyél, mit vegyél fel, és hogyan ijesztgetheted a szomszédaidat. Melyik ország Halloween hagyományaira vagy még kíváncsi? Írd meg alább a többi javaslatodat. És mint mindig: jó olvasást!

Olvasási idő 7 perc

What's your reaction?
>