Fedezd fel Te is Észak-Olaszország kulináris élvezeteit

Ingyenes kulináris utazás Emilia Romagna régióban. Tanuld meg, hogyan készíts autentikus olasz tésztákat egy helyi szakács segítségével. Tippeket kapsz, hogy milyen helyeket érdemes felkeresned, és a legjobb éttermeket, ahol kipróbálhatod a hagyományos ételeket.

 

Emilia Romagna egy olyan régió, amely gazdag kultúrájáról, történelméről és ételeiről ismert. Tipikis olasz kisvárosokat találsz itt gyönyörű építészettel és ízletes konyhával. Nagyon ajánlom ezt az utat mindenkinek, aki megfizethető kulináris kalandot keres. 

kulináris utikalauz

Hello, Foodie :) Itt Noémi

Tudd meg elsőként, ha új cikket publikálok, és kapd meg az ingyenes ebookomat.

Ha szereted az olasz ételeket, és szeretnéd kideríteni, hogy mitől olyan egyedülállóak az adott régióban, akkor ez az élmény neked való. Ez a kaland egy kulináris utazásra visz Emilia Romagnába!

Fedezd fel Olaszország egyik leghíresebb kulináris régiójának kultúráját és konyháját

Emilia Romagna konyhája az egyik legváltozatosabb Olaszországban. A régiót az évszázadok során számos kultúra befolyásolta, többek között a rómaiak, a bizánciak, és a longobárdok.

A Római Birodalom, amely nagy hatással volt a gasztronómiára, híres volt bőséges mezőgazdaságáról. Még ma is bőséges a gyümölcs- és zöldségtermesztése. Bologna tartományon keresztül autózva, ma is több helyen láthatsz nektarin- és olíva ültetvények.

Amikor először érkeztem Észak – Olaszország Emilia Romagna régiójába, számomra szerelem volt első látásra. Olyan érzés fogott el, mintha hazaérkeztem volna. Veled is volt már ilyen? 

Az ételek nagy szerepet játszottak abban, hogy vonzódtam ehhez a területhez. Ez egy olyan hely, ahol a parasztgazdák a saját földjükön termesztettek a családjuk és a helyi közösség számára, és ezekből az alapanyagokból alakultak ki azok az ételek, amelyeket ma hagyományos olasz konyhaként ismerünk.

A régió meghatározó kulináris hagyományai a 13. századig nyúlnak vissza, amikor Bologna város önkormányzata először kezdte szabályozni az élelmiszer-előállítást és -értékesítést a város határain belül. Ezeket a szabályokat azért hozták, hogy a helyi termelők megfeleljenek a minőségi előírásoknak. Ez a hagyomány ma is folytatódik, és számos étterem specializálódott a hagyományos ételekre.

Mit és hol érdemes neked is megkóstolnod Emilia Romagnában, hogy kulináris élményben legyen részed?

Amikor megérkeztünk Riminibe, izgatottan vártam, hogy elmerüljek Emilia Romagna kultúrájában és konyhájában. Sokat hallottam a régió híres ételeiről Olaszországban élő barátaimtól: a híres töltött tésztákról, a tortelliniről, a lasagne-ról és a tagliatelle-ről, valamint a strozzapreti tésztáról. 

Rimini óvárosában sétálgatva találtunk rá, az Osteria Io e Simone étteremre. Ez egy családi tulajdonban lévő étterem, amely hagyományos olasz ételeket kínál. Az Osteria híres a húsos, a tengeri és tésztás ételeiről. Ám a hagyományos emiliai ételeken kívül néhány modern ételt is felszolgálnak. 

A személyzet barátságos és több nyelven beszélnek. Ami azért kiváltság Olaszországban. Maga az étterem hangulatos és hatalmas helyi bor választékkal rendelkezik. https://www.instagram.com/osteriaioesimone/

Lehetőségünk volt itt megkóstolni a régió néhány jellegzetes ételét:

Az én választásom a Spaghetti con crema di zucchine e cozze volt („Spagetti cukkinikrémmel és kagylóval”) -a receptért látogass el az Instagram oldalamra!

A vőlegényem pedig a Tagliatelle alla Bolognese – t választotta („Bolognai ragús tészta”)- kattinst a linkre a receptért!

Kulináris tevékenységek: Helyi termelők Emilia Romagnaban

Tésztaműhely

Emilia-Romagna Olaszország egyik leggazdagabb régiójának számít gasztronómiai és borászati hagyományait tekintve. A régió a lágy búzalisztből készült tojásos és töltött tésztáiról ismert.

Beutaztuk már Európa nagy részét vőlegényemmel, hogy felfedezzük a legjobb helyi termelőket, de ilyet még nem láttunk. Rimini történelmi központjának szívében, a tengertől pár lépésre található egy kis üzlet, ahol a szenvedély valósággá válik.

Rimini óvárosának felfedezése közben Irma tésztakészítő műhelyébe botlottunk. Szieszta idő volt, mi pedig a szűk olasz utcákon bolyongtunk, és sajnos zárva volt, de a vőlegényemmel úgy döntöttünk, hogy másnap visszatérünk. És milyen jól tettük!!

Az üzlet neve „La Dispenza di Irma”, és Irma vezeti, aki friss, kézzel készített tésztákat gyárt és árul. Azonnal megdöbbentett minket a panorámás látványkonyha, ahol kívülről csodálhatjuk az életrekelő ételeket. Innen azonnal érzékelhető a termékek eredetisége és a termelők szenvedélye.

Amikor másnap megérkeztünk, két nagyon barátságos hölgy, Irma és a jobbkeze, Nikoletta fogadott minket, akik körbevezettek minket a műhelyben. Elmagyarázták, hogyan készítik a finom tésztákat, milyen titkos alapanyagokat használnak a süteményekhez. Csak természetes alapanyagokat használnak és a legtöbb termékük gluténmentes lisztből készül. Mi pedig még kóstolót is kaptunk.

Ezután mesélt nekünk a boltjáról, ugyanis ez a műhely egy delikatessként is működik, ahol a régió termékeit is megvásárolhatod. Alaposan be is vásároltunk náluk. A gasztro sarokban pedig friss tésztából készült főtt ételeket is kínálnak: nemcsak húsos, hanem vegetáriánus és vegán ételeket is, amelyek minden ízlést kielégítenek.

Megmutatta nekünk titkos alapanyagait, házi lekvárjait – mind saját alapanyagokból készült -, és elmesélte, hogyan vált szállodatulajdonosból tésztakészítővé a tészták iránti szenvedélye miatt.

Ha Emilia Romagnában járva felejthetetlen élményre vágysz (vagy csak szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el a saját friss tésztádat), akkor ezt a helyet semmiképp sem hagyhatod ki! Tudj meg többet a műhelyükről: https://la-dispensa-di-irma.business.

Balzsamecet kóstolás

Emilia Romagna Olaszország egyik régiója, amely kulináris hagyományairól ismert. Az Emilia Romagnában tett kulináris utazásunk során ellátogattunk az Acetaia Muratoriba, hogy többet megtudjunk a mesterségükről és megkóstoljuk néhány finom terméküket. Az emberek hihetetlenül barátságosak voltak, és könnyű volt belátni, hogy miért vált a kulináris turizmus központjává.

Ha autentikus ételélményre vágysz, ajánlom, hogy látogass el a sok helyi balzsamecetgyártó egyikéhez. Lehetőségem volt megkóstolni Emilia Romagna híres balzsamecetét, amelyet csak két városban – Modenában és Reggio Emiliában – állítanak elő hagyományos, törvényileg előírt módszerekkel.

A kirándulásunkon megismerkedtem  az Acetaia Muratori nevű kis családi vállalkozással, amely balzsamecetet állít elő Modenában,. Amint beléptem a családi birtokukra, rögtön rájöttem, hogy nem átlagos kézműves termelőkkel van dolgom. Több mint 40 éve készítenek ecetet, és balzsamecetjük DOP minősítéssel rendelkezik.

Mit jelent a DOP a balzsamecet esetében?

A D.O.P. a Denominazione d’Origine Protetta rövidítése, ami olaszul „védett eredetmegjelölést” jelent – németül „OEM”-nek rövidítenénk, de nagyon ritkán találkozunk vele. A sárga-piros pecsét garantálja, hogy az összes gyártási lépést az adott régióban végezték.

Az Acetaia Muratori egy kis családi kézműves vállalkozás, amelyet hagyományosan a családi ház egykori padlásán alakítottak ki.

Látogatásom során az első dolog, ami mély benyomást tett rám, amikor beléptünk az Acetaia Muratoriba, az az egyedi illat volt. A balzsamecet illata, ami egy édes és enyhén savanykás illat, amely betölti az orrodat, amint kinyílik az ajtó.

A mindennapok rutinját a balzsamecet iránti valódi szenvedély vezérli. Az első hordósorozatot 1977-ben indították útjára, azzal a szándékkal, hogy az elkövetkező években a család igényeit kielégítsék. Egy évvel később, az első gyermek születése alkalmából hagyományosan egy második hordósorozatot indítottak, amely az elsőt követte. Az idő múlásával a szenvedély kéz a kézben nőtt a hagyományos modenai DOP balzsamecet előállítására hitelesített hordók számával, amelyek száma mára megközelíti a százat.

A DOP „oltalom alatt álló eredetmegjelölés”, ami azt jelenti, hogy a helyi termelőtől vásárolt balzsamecet az adott régióból származik. Ezért használ a Muratori család kiváló alapanyagokat, például a birtokaikról származó Trebbiano és Lambrusco szőlőt mind a DOP által előírt hagyományos bor avagy must előállításához.

Az Acetaia Muratori által gyártott balzsamecet hagyományos módszerekkel készül, adalékanyagok és egyéb összetevők hozzáadása nélkül. Ezt kifejezetten hangsúlyozta is nekünk felesége, Nadia, aki az alapító jobb keze.

Nagy élmény volt magától Mauro Muratoritól megismerni ezt a mesterséget, aki ma már a hagyományos modenai DOP balzsamecet szakértő kóstolójának számít. Elmesélte, hogy 1991-ben kóstolóoktatóként kezdte a Spilamberto Konzorciumban, majd 1993-ban és 2001-ben kóstolómester lett, mielőtt 2003-ban megszerezte a szakértői címet.

A Muratori kis családi vállalkozásnak Modenában van üzlete, ami egész évben nyitva tart, és A tulajdonosok szívesen látják a látogatókat, hogy bejöjjenek és megkóstolják termékeiket (csak előzetes bejelentkezés alapján) , így többet megtudhatsz arról, hogy mi különbözteti meg balzsamecetjüket a többitől.

Ha többet szeretnél megtudni a Muratori balzsamecet titkáról- és arról, hogy mitől olyan különleges – látogass el a https://www.acetaiamuratori.it weboldalra, vagy a webshopba!

Ismerd meg az olasz ételeket úgy, hogy elmész oda, ahol készülnek

Betekintést kapsz az olasz kultúráról és a hagyományos olasz ételekről. Találkozhatsz a helyi termelőkkel, akik az ételek alapanyagait szenvedéllyel állítják elő.

Sokat tanultam az olasz ételekről, ha én eljutottam ide saját szervezésben, ahol azokat valójában termesztik és készítik, te is megteheted! Segítek Neked is,ha szeretnéd – https://utazz-tudatosan.hu/rolam/

Úgy érzem, hogy ez alatt az 1 hét alatt többet tanultam az olasz konyháról, mint egész életemben. Nem csak arról van szó, hogy állandóan pizzát és tésztát eszünk. Annyi más étel van, amit tanulhatunk az olasz konyhától, mert nagyszerű ételkészítési kultúrájuk és hagyományaik vannak. Ezután készen állok arra, hogy még több és új tapasztalatokkal és ismeretekkel térjek haza, amit megoszthatok Veled!

Minderről pedig egy kis videót is készítettem: https://www.youtube.com/channel/UCyjWUyAzXGmWtH-8YM20qjg

Olvasási idő 6 perc

What's your reaction?
>